Vrijwilligers wijkcentrum De Gravin hebben dinsdag 11 aug.
actie gevoerd tegen verhuurder Gravenhorst

Conflict tussen Gravenhorst en wijkcentrum de Gravin,
wordt maandag 5 oktober besproken bij de rechter in Dordrecht8 augustus 2020 (door Hans Berrevoets)

DORDRECHT - Vrijwilligers van wijkcentrum De Gravin in Dubbeldam gaan dinsdagmiddag actie voeren tegen de opstelling van de eigenaar van het gebouw Gravenhorst, die het wijkcentrum voor de rechter heeft gedaagd.

Voorzitter Jaap R. van Asch van stichting de Gravin kondigt de acties aan.  Hij vertelt dat voor de toekomst van de Gravin inmiddels tevens een handtekeningsactie is gestart waardoor mensen hun sympathie voor het wijkcentrum duidelijk kunnen maken.

Aanstaande donderdag staat de eerste ronde op de rol bij de rechtbank omdat verhuurder Gravenhorst vindt dat er  met de Gravin niet redelijk overleg kan worden gevraagd over zaken als veiligheid, corona en de toekomst van het centrum.  ,,We zullen zeker verweer gaan voeren en aanstaande donderdag naar de rolzitting gaan en ons verweren. We hebben ook een juridische adviseur in de arm genomen."

Volgens Van Asch heeft Gravenhorst weinig tot geen begrip getoond dat de Gravin in de coronatijd drie maanden dicht moest zijn dus geen inkomsten maar wel de volle huur moest blijven betalen. ,,We hebben daarom om een ander, lager  en redelijk huurbedrag gevraagd. Dat noemen we coulance. want de Gravin en Gravenhorst hebben geen schuld aan corona. Daarbij zijn we als  huurder  uitgekomen op zestig procent van onze volle huur, die we overigens fors vinden. De Gravenhorst wilde maar een korting van tien procent geven op de huursom".

 Van Asch vindt de Gravenhorst onredelijk gezien de problemen van deze tijd, die door corona zijn ontstaan.. ,,We hebben toen besloten om maar zestig procent van de huur te betalen. Daarop heeft de eigenaar gereageerd door juridisch beslag te leggen op al onze middelen", zo zegt de voorzitter van de stichting. Hij vindt wel dat de Gravin in haar recht staat.

Ook dat onderwerp staat voor donderdag op de rol, want Gravenhorst vindt dat de huurder niet eenzijdig de huur kan bepalen.  ,,We krijgen na donderdag de tijd om verweer te voeren", aldus Van Asch over het juridische pad.

Volgens Van Asch staat de Gravin voor een groot  maatschappelijk belang zeker  in Dubbeldam. ,,We tellen circa 50.000 bezoekers per jaar en hebben de laatste jaren met steun van vrijwilligers iets moois weten op te bouwen."

De rechtzitting van aanstaande donderdag begint met de behandeling van vorderingen in geld, die door Gravenhorst zijn ingediend.